Aurinkovoiman määrä ottamassa valtavan loikan

Aurinkosähkön kapasiteetti kasvoi vuonna 2022 maailmanlaajuisesti 45 % vuoteen 2021 verrattuna, kävi ilmi kesäkuussa järjestetyssä Intersolar Europe 2023 –konferenssissa. Myös Suomessa aurinkosähköä rakennettaan enemmän kuin aiemmin: aurinkosähkökapasiteetti kasvoi vuoteen 2021 verrattuna 66 %. ”Tämä on vasta alkua”, sanoo Auringosta Energiaa -koalitio. 

 Aurinkoenergiateollisuuden yrityksiä ja asiantuntijoita yhteen kokoavassa Intersolar Europe -konferenssissa julkistettujen lukujen mukaan uusiutuvaa energiaa rakennettiin maailmanlaajuisesti 362GW vuonna 2022. Maailmanlaajuisesti vuonna 2022 aurinkovoimaa rakennettiin reilusti tuulivoimaa enemmän: aurinkovoiman osuus kaikesta rakennetusta uusiutuvasta energiasta oli 66 % (239GW), kun taas tuulivoiman 22 % (78W). Aurinkosähkön kapasiteetti kasvoi 45 % vuoteen 2021 verrattuna, mikä korostaa aurinkoenergian kasvavaa merkitystä maailmanlaajuisessa energiamurroksessa. 

”Vuonna 2022 Suomen aurinkosähkökapasiteetin vuosikasvu yli 60 % ylitti reippaasti globaalin kasvun, joka oli yli 40 %, mutta tämä on vasta alkua. Kun aurinkopuistoja alkaa valmistua, Suomen aurinkosähkökapasiteetin kasvu tulee tekemään valtavan loikan”, kertoo Auringosta Energiaa -koalitioon kuuluvan Helenin auringon ja tuulen tuotekehityksen ja tuotehallinnan vetäjä Minna Junnikkala. 

Aurinkovoiman kasvua siivittävät muun muassa sen rakentamisen nopeus: rakennusprosesseissa menee vain pari vuotta. Toisaalta aurinkovoima soveltuu energiantuotantomuodoksi ympäri maapalloa. Suurimmat aurinkosähköön liittyvät haasteet liittyvät sähköverkkojen kapasiteettien riittävyyteen ja sähkön varastoimiseen. 

“Kokonaisuudessaan Suomen aurinkosähkökapasiteetti on 734MW ja pelkästään Helenin omistama, vuoden 2024 lopussa valmistuva Kalannin aurinkopuisto 206MW tulee nostamaan koko Suomen aurinkosähkökapasiteettia merkittävästi. Kalannin kokoisia ja vähän pienempiä aurinkopuistoja alkaa valmistua vuodesta 2023 eteenpäin useita. Aurinkosähkö on hyvä tapa lisätä nopeasti Suomessa tuotettua uusiutuvaa energiaa”, Junnikkala jatkaa. 


Aurinkosähkökapasiteettia on vielä varaa kasvattaa – Suomessa kasvu on vauhdikasta 

 Aurinkosähkön tuotanto on jo terawattiluokassa 1,289 Twh, mikä on 24 % enemmän kuin vuonna 2021, mutta Auringosta Energiaa -koalition mukaan kasvuvaraa aurinkoenergian suhteen on edelleen, sillä globaalisti asennetusta sähköstä auringon osuus vuonna 2022 oli vasta noin 4,5 %. Suomen energiaviraston julkaisemien vuoden 2022 kasvulukujen mukaan alle 1MW aurinkosähkön pientuotanto kasvoi Suomessa vuoteen 2021 verrattuna 66 % (239MW). Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan verkkoon on nyt kytketty 734MW, josta pientuotannon osuus on 635MW.  

Aurinkovoima on maailmanlaajuisesti yksi nopeimmin kasvavista ja kehittyvistä energiamuodoista. Suomessa aurinkovoiman tuotanto tasapainottaa sähköjärjestelmää ja sen tuotantoa lisäämällä voidaan lisätä puhdasta ja omavaraista sähköntuotantoa kotimaassa. Aurinkovoiman tuotantoon liittyy monia etuja: aurinkovoimaloiden toiminnasta ei synny pienhiukkas- tai muita haitallisia päästöjä ja niiden vaikutus maankäyttöön on vähäinen. 

Auringosta Energiaa -koalitio on Suomessa toimivien aurinkovoimakehittäjien yhteenliittymä, joka edistää teollisen mittakaavan aurinkovoiman rakentamisen edellytyksiä Suomessa. Helenin lisäksi Auringosta Energiaa -koalition jäsenistä Ilmattarella, Solarigolla, Fortumilla, EVP:llä ja Skartalla on tällä hetkellä rakenteilla aurinkopuistoja eri puolille Suomea.  

 

Tietoa Auringosta Energiaa –koalitiosta: 

• Auringosta Energiaa -koalitio on toimialaa edustava teollisen mittakaavan aurinkoenergiakehittäjien yhteinen ääni, joka haluaa edistää aurinkovoiman rakentamista Suomeen. 

• Yhtiöt ovat halukkaita kehittämään Suomen aurinkoenergia-alaa ja valmiita investoimaan yhteensä yli 10 miljardia euroa uuteen aurinkoenergiaan Suomessa lähivuosien aikana.  

• Koalition jäseniin kuuluvat Better Energy, Energiequelle Oyj, European Energy Suomi Oy, Fortum Renewables Oy, Forus Oy, Helen Oy, Ilmatar Energy Oy, Korkia, Neoen Renewables Finland Oy, Neova Oy, OX2, SAJM Holding Oy, Skarta Energy Oy, Solarigo Oy, Solmar Consulting, Tornator Oyj ja Valorem Energies Finland Oy.  

 

www.aurinkopuistot.fi