Suomella on kokoaan suurempi potentiaali koko Euroopan energiantuotannossa

Lähestyvät eurovaalit tarjoavat mahdollisuuden keskustella koko Eurooppaa koskettavasta kysymyksestä: miten varmistamme maanosan kilpailukyvyn tulevien investointien osalta ja saavutamme ilmastotavoitteet. Ratkaisu kysymykseen voi löytyä Suomesta: Suomella on mahdollisuus vahvistaa merkittävästi Euroopan uusiutuvan energian tuotantoa. Suomesta löytyvät siihen tarvittava pinta-ala ja sähkönsiirto, jotka muualta Euroopasta puuttuvat. Kysymys on tärkeä paitsi Euroopan kilpailukyvyn ja EU:n päästötavoitteiden, myös Suomen kansallisen turvallisuuden näkökulmasta.

Euroopan unioni tavoittelee kunnianhimoisia ilmastotavoitteita ja pyrkii varmistamaan talouskasvun varmistamalla vihreän teollisuuden investoinnit Eurooppaan. Euroopan tiiviisti rakennetut alueet rajoittavat kuitenkin uusiutuvan energian, kuten aurinkovoiman tuotantoa.

Pohjoismaissa, erityisesti Suomessa, teollisen mittakaavan aurinkovoimatuotanto on vielä alkutekijöissä, ja pinta-alaa riittää. Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) arvion mukaan Pohjoismaissa voitaisiin tuottaa jopa 3500–4500 terawattituntia (TWh) energiaa. Määrä kattaisi lähes puolet Euroopan energiantarpeesta.

Suomen osuus tästä voisi olla vuoteen 2050 mennessä jopa 1000 TWh, josta viidennes voisi tulla aurinkovoimasta. Viime vuonna Suomessa tuotettiin aurinkosähköä noin 1 TWh.

”Suomessa on paljon pinta-alaa, erinomaiset tuuliolosuhteet, riittävästi aurinkosäteilyä, vastuullinen ympäristöpolitiikka ja keinot sen toteuttamiseen, kyky kehittää nopeasti sähkö- ja vetyverkkoja sekä vakaa investointiympäristö. Jos tuottaisimme tuon 1000 TWh, josta 80 prosenttia maatuulivoimalla ja 20 prosenttia aurinkovoimalla, riittäisi siihen 1,4 % Suomen pinta-alasta. Jos jonkun tämä täytyy tehdä, on Suomi parhaita paikkoja,” sanoo Auringosta Energiaa -koalitioon kuuluvan Korkian hallituksen jäsen Martti Malmivirta.

Vaikutuksia Suomen kansalliselle turvallisuudelle

Uusiutuvan energiantuotannon lisääminen on tärkeää Suomelle myös turvallisuusnäkökulmasta. Energiaomavaraisuuden lisääntyminen vähentää riippuvuutta ulkomaisista energialähteistä. Lisäksi suuret investoinnit uusiutuvaan energiaan voivat tuoda mukanaan infrastruktuurin kehitystä ja työpaikkoja alueille, joilla niitä ei vielä ole. Tämä voi edistää alueellista tasa-arvoa ja hyvinvointia, mikä puolestaan tukee yhteiskunnallista vakautta.

”Puhtaan energian tuotanto ja siihen liittyvät teolliset jatkojalostusinvestoinnit ovat tärkein teollisuudenala, joka paitsi tarjoaa investointeja ja työllisyyttä kasvukeskusten ulkopuolella, myös korjaa nykyistä alueellisen kehityksen epätasapainoa. Se auttaa pitämään myös koko valtakunnan puolustamiseen liittyvän logistisen infrastruktuurin kunnossa ja varmistaa erityisesti itäisen Suomen säilymisen riittävän asuttuna ja hoidettuna, jotta voimme turvata Naton pisimmän Venäjä-rajan. Suomen geopoliittisen aseman vahvistaminen energian avulla antaa lännelle ja Natolle yhden lisäperusteen puolustaa meitä”, Malmivirta sanoo.

Jos Suomi tuottaa energiaa tarvitsemaansa enemmän, mahdollistaa se energian viennin ja tekee Suomesta tärkeän toimijan Euroopan energiamarkkinoilla. Se voi osaltaan parantaa Suomen neuvotteluasemaa ja vaikutusvaltaa kansainvälisissä yhteyksissä. Lisäksi energiaomavaraisuus ja uusiutuvan energian tuotanto ovat osa laajempaa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua, joka on yksi merkittävimmistä globaaleista turvallisuuskysymyksistä, ja merkittävä Euroopan unionin tavoite.

Euroopan kilpailukyky pelissä

Kysymys eurooppalaisesta edullisen ja vihreän sähkön tuotannosta on tärkeä myös kilpailukyvyn näkökulmasta.

“Yhdysvaltojen ilmoitettua inflaation vähentämiseen tähtäävästä IRA-ohjelmastaan Eurooppa on hävinnyt useita suuria investointeja amerikkalaisille. Tämän seurauksena Euroopassa on ryhdytty tukemaan vihreän siirtymän hankkeita ennennäkemättömällä tasolla kansallisella tasolla, vaikka tämän kaltaiset tukimekanismit ovat periaatteessa kiellettyjä EU:ssa. Suomen kaltaisilla pienillä mailla ei yksinkertaisesti ole varaa tällaiseen toimintaan”, sanoo Malmivirta.

Suomen Elinkeinoelämän keskusliitto EK teki helmikuussa avauksen uuden EU-tason rahoitusvälineen luomiseksi, joka nopeuttaisi ja ohjaisi investointeja. Uusi väline vastaisi EU:n strategisen kilpailukyvyn tarpeisiin tavalla, joka tukisi reilua kilpailua ja mahdollistaisi nykyisten, kilpailua vääristävien valtiontukijoustojen lopettamisen.

Aiheeseen liittyvä keskustelu on ollut vilkasta EU:ssa ja sen jäsenvaltioissa.

“Nopeita ratkaisuja ongelmaan ei ole, ja hankkeen eteneminen vaikuttaa vaikealta myös Suomen kannalta. Lopulta investointien rahoitukseen liittyvät kannustimet eivät kuitenkaan monissa tapauksissa ole ratkaisevin tekijä sijoittumispäätöksissä. Puhtaan sähkön saatavuus ja hinta ovat vielä tärkeämpiä tekijöitä”, muistuttaa Malmivirta.

Puhtaan sähkön saatavuuden haasteisiin voitaisiin vastata Suomessa, jossa on pinta-alaa uusiutuvan energian hankkeiden toteuttamiseksi tavalla, joka ei esimerkiksi Keski-Euroopassa ole mahdollista.

Lisätietoja:
Martti Malmivirta
Korkia Oy
Hallituksen jäsen, perustajaosakas
martti.malmivirta@korkia.fi
Puh. +358 40 555 4720

Auringosta Energiaa on toimialaa edustava, teollisen mittakaavan aurinkovoimakehittäjien yhteinen ääni, joka edistää aurinkovoiman rakentamista Suomessa.